rw

Ronald Willemsenronald-5
Klassiek geschoolde bariton
​ICT Management Consultant    
Marketingman, ontwerper en filosoof


Marketing en organiseren zitten hem in het bloed, maar de liefde voor muziek zit bij hem in de genen.

Als 15-jarige verdiende hij zijn zakgeld door solo te zingen bij de diverse mannenkoren en hij kwam als stage-leerling aan het Sweelinck Conservatorium in contact met de zang pedagoog Wout Oosterkamp. Ronald kreeg ruim 18 jaar zangles van hem. Werkte als solist mee aan CD-opnames. Sinds 1996 zingt Ronald voor goede doelen. Ook tijdens zijn drukke werkzaamheden had Ronald altijd ruimte voor muziek. Sinds 2017 heeft Ronald les van de Russische sopraan Elnara Shafigullina en sinds 2019 van de Russische sopraan Irina Plyassova. Ronald staat ook op internationale podia als solist en als koor-solist met diverse Russische koren.

YOUNG PIANO MASTERS
Ronald​ werkte (sinds juni 2014 tot 2021) ​samen ​met de piano pedagogen Geoffrey Madge en Jan Wijn mee aan het succes van YOUNG PIANO MASTERS SOCIETY. 

De reeks technische opleidingen werd afgesloten met een HBO-opleiding HE (Hogere Elektronicus) Daarna volgde Ronald de marketing gerichte opleiding NIMA A en B. Volgde via deeltijd een opleiding Bedrijfskunde. Deze post-HBO opleiding is gelijk aan de BA - Business Administration, Ronald werd RI - Register Informaticus, maar naast muziek trok filosofie hem ook. Vooral de contemplatieve filosofie aan de school voor Filosofie in Amsterdam sprak hem aan. 

Opera's en operettes
Gedurende zijn beroepsopleiding en de invulling van de diverse functies werd vrijwel elk vrij uur besteed aan muziek. Ronald zong als gast in diverse opera's en operettes. Zong als bassolist de cantate "Oneindige Schepping" van Wim Westerveld, in 1996 in kwartetvorm de Liebeswalzer van Brahms in het Amsterdams ConcertGebouw en in 2004/2006 zong hij de bas aria's uit de Crucifixion van John Stainer t.b.v. Warchild. In 2015 ontmoette hij Sergé Latychev en hoewel  Ronald altijd zong werd smoor verliefd op de schoonheid van a capella zang en de Russische muziek.

Vrije tijd
In de jaren '90 begeleidde Ronald daklozen bij 't Stoelenproject en Aids-patiënten binnen de Schorer Stichting.

Maar sinds 2021 lukte het hem om een Ensemble te vormen met bijzondere groep top-musici. De Russische zangpedagogen Irina Plyassova en Ellena Bazhenova stonden op vele podia, de danser Thomas Vets heeft ook een uitzonderlijk mooie tenorstem, de bariton in het ensemble is de componist/trompettist Igor Iofe (ook hij komt uit Rusland) en Ronald wordt dankzij zijn diepe warme stem en uitzonderlijk bereik ook wel de Nederlandse Rebroff genoemd (aldus Noord-Hollands Dagblad). De vaste begeleidster is Agnes Kauffman, maar als ze verhinderd mag het ensemble rekenen op de inzet van de beste Young Piano Masters.