NIEUWSBRIEF      4:1      Januari 2018

MEESTER PIANISTEN en BANNE CONCERTEN

reghthuys

Top musici herintroduceren Kamermuziek in Het Reghthuys volgens de oude renaissance traditie. 

Wat is er niet mooier dan luisteren naar goed stukje muziek in het oude Reghthuys in Westzaan. De laatst maanden worden er vele optredens georganiseerd door o.a. de Young Piano Masters Society. Er werd zichtbaar genoten van piano concerten van een buitengewoon hoog niveau. Het gebouw staalt een verfijnde, eeuwenoude geschiedenis uit. Je waant je direct in de 18e eeuw. Hoe het publiek, de muziek en zo'n omgeving elkaar tot grote hoogte kunnen opstuwen bemerking onze Koning Willem I ook al toe hij getrakteerd werd in dit Reght Huys met klavecimbel en pianomuziek. 

De Muiderkring was een vermeende groep van letterkundigen en geleerden die regelmatig zouden zijn samengekomen voor literaire en muzikale avonden op het Muider slot in de periode dat gastheer P.C. Hooft verzamelde inspirerende schrijvers en schilders rond het Muiderslot en richte de Muiderkring op. Een mooie geschiedenis die we ook weer gelukkig tot leven kan worden gebracht. Gerda en Ronald zullen deze traditie vernieuwen.

Een stukje geschiedenis: Het ontwerp van de het ReghtHuys is door de Amsterdamse architect en filosoof Johan Samuel Creutz ontworpen. Creutz van oorsprong van Duitse komaf werd korte tijd bouwmeester in Amsterdam. Hij is tijdens de Napoleontische oorlog in via allerlei omwegen in Rusland terecht gekomen. Creutz is in Rusland waar hij ook bouwmeester was overleden. Hij zou de Russische Bariton klanken  van nu hoogst waarschijnlijk gewaard  hebben. Het gebouw moest Classicistisch zijn, heel modern in die tijd. Het gebouw zit vol verwijzing naar de Oudheid. U vindt in het gebouw bv. Justianus de eerst romeinse keizer die gelijkheid voor rechtspraak afverkondigden. Een ander voorbeeld is de afbeelding van Minerva, de godin van de kunsten en ambachtslieden. Het gebouw barst van  verwijzingen naar bv. bestraffing de zweep, het dragen van een hoed, waardigheid, het serpent gevaar en een spiegel, zelfkennis. Creutz had het hoog in de bol. Het monument zou minstens twee keer zo groot moeten worden dan het  oorspronkelijke geplande gebouw. De vierde Engelse oorlog gooide echter roet echter in het eten. De economie liep sterk terug. Het gebouw kreeg een wat bescheiden afmeting.

Het Reght Huys heeft haar oorspronkelijke functies,  zijnde Rechtbank, secretariaat voor de weeskamer en het ijkwezen, zeer kort,  maar 28 jaar  uitgeoefend (1783-1811). De Franse overheerser Napoleon en zijn broer Lodewijk Napoleon hebben hier direct een einde gemaakt. Het vermolmde oude regiem volgens de Fransen was aan een grote vernieuwing toe. De verlichting stond voor de deur, vrijheid gelijkheid en broederschap was het parool. De Napoleons wilden een modern bestuur, ver van bevoorrechte oude titels van adellijke families of stoffige kerkelijke instanties. De vrije wil van de gewone burger behoort centraal te staan. In ‘t Reght Huys werd toentertijd trouwens alleen civielrecht gesproken, vrouwe justitia is niet geblinddoekt en geen strafrechtelijk recht, vrouwe justitia is wel  geblinddoekt. Vanaf 1816 tot aan de samenvoeging van de gemeenten Westzaan, Zaandam, Koog aan de Zaan, Zaandijk, Krommenie en Assendelft in 1974 tot de gemeente Zaanstad, heeft ‘t Reght Huys als raadhuis voor de gemeente Westzaan dienst gedaan. Het polderbestuur, mede-eigenaar van ’t Reght Huys, heeft tegen een som geld (Hfl. 2541,–) afstand gedaan van haar rechten op het gebouw.
Een diepte punt uit de geschiedenis: In september 1820 wilde het eerder genoemde polderbestuur het ’t Reg­ht Huys afbreken, de Gouverneur des Ko­nings, van Tets van Goudriaan deed echter een geslaagde poging, via een bemid­delings­voorstel, om het gevaar van sloop af te wenden. Wat zijn we hier dankbaar voor. Dankzij de samenwerking met The Young Piano Masters Society en bezielende ondersteuning van Gerda en Ronald kunnen we gelukkig werr de meest prachtige muziek beluisteren in dit prachtige historische monument, behoren tot de top Honderd in Nederland. 

soglasije-reghthuys

Tijdens de jaarlijkse WinterFair in Westzaan zong het kamerkoor SOGLASIJE o.l.v. Serge Latechov een aantal Russische liederen In de zaal waren geenzitplaatsen meer en in de royale hal stonden de mensen geduldig het gehele concert te luisteren. Dit koor gaat eind maart op Rusland-Tour.

 CONCERTEN IN JANUARI, FEBRUARI EN MAART 2018 - GROTE ARTIESTEN - DETAIL INFORMATIE TREFT U OP WWW.RONALDWILLEMSEN.COM

reght-huys-2018-1kw                                        

anbi 

ypm

     CORRIE (F)LUISTERT: Als twijfel en vurig verlangen zich paren, wordt de mystiek geboren. 

     Er zijn mensen die een groot verlangen hebben bijv, m.b.t. sportprestaties, naar muziekverfijning, of in hun zoektocht om het leven te doorgronden. Zelfs het aanleggen van een verzameling treintjes kan een vurig verlangen vervullen.

Sommige zijn dan bezig met de vraag hoe hun activiteiten overkomen bij de ander en hoe dit hun status zou vergrootten. Een wijze levenskunstenaar brandt van verlangen om het wonder van het leven te doorgronden. De ego staat vaak de twijfel in de weg. Toch voor diepe inzichten een vrije geest noodzakelijk. En bij elk stap dat hij dieper komt glanzen zijn ogen meer en dieper. en vele zijn vooral bezig om de eigen ego op te blazen. Ogenschijnlijk lijkt er  in beide situaties sprake van geluk te zijn, maar focus van dit geluk bepaald de vruchten van onze focus. Vroeger zongen we het zijn de kleine dingen die het doen, Een goede vriend is enkeldagen terug overleden. Zijn verlang was er op gericht om in elkaar her hoogste aan te willen raken. Elke repetitie moesten we elkaar even aanraken en in  de ogen kijken. Zijn ogen staan zacht en omarmend en we voelden ons één met elkaar en gingen dan blij naar huis. Een mannenkoor lied zingt hierover: Zuivere liefde edele mildheid, onbaatzuchtigheid en trouw. Deze waarden bouwen aan een levend Godsgebouw. Dan moet je wel instaat zijn om met kwetsbaarheid om te gaan met je eigen inzichten en een vurig verlangen bezitten om het hoogste te willen aanraken in elkaar of bijvoorbeeld in de muziek. Door dit paren wordt mystiek geboren

 

Wenst u de Nieuwsbrief niet meer te ontvangen?
NIEUWSBRIEF aanmeldingen of afmeldingen gaat via de website van : Ronald Willemsen.