NIEUWSBRIEF RONALD WILLEMSEN - FEBRUARI 2020

Ludwig van Beethoven werd 250 jaar geleden (1770) in Bonn geboren en wordt o.a. met Wolfgang Amadeus Mozart en Joseph Haydn gerekend tot de Eerste Weense School. Echter Beethoven bracht het classicisme tot voltooiing en leidde de romantiek in. De grootmeester sprak: "Muziek moet het vuur doen ontvlammen uit het hart van mannen, en tranen brengen in de ogen van vrouwen" en eens ontmoette Beethoven en Goethe tijdens hun wandeling in het Boheemse kuuroord Teplitz de keizerlijke familie. Goethe deed een stap opzij en nam plechtig zijn hoed af. Beethoven bewonderde Napoleon totdat deze zichzelf tot keizer kroonde. Beethoven liep dwars langs het gezelschap en zei tegen de grote filosoof dat een "hersenen-eigenaar" niet buigt voor een zelfgekroonde "land-eigenaar" 

Op 2 februari werden er in de Keyserkerk (Midden Beemster) opnames gemaakt. Via deze link hoort u Step da Step Kroegom - gezongen Byzantijnse koren Indrik/Bjerjozka en via de tweede link hoort u de legende van de 12-Rovers uitgevoerd door het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor. Deze koren staan o.l.v. Sergé Latychev. Mocht u interesse hebben dan is het goed om te weten dat Bjerjozka in Alkmaar op woensdag; NHBM op donderdag in Zaandam en Indrik op vrijdag in Hoorn repeteert. Het kamerkoor Oktoich (o.l.v. Aliona Ovsiannikova) repeteert op dinsdag in de Amsterdamse OVLG-kapel. Als voorbeeld zingen zij: Vjoen nad vodoj.

    

OLV-Geboorte-kerk - Langebuurt 37 in Uitgeest * Het aanstormend Portugees orgeltalent António Pedrosa
1 maart om 15.00 uur -  Hij speelt op het Romantische Adema-hoofdorgel en op het neoclasistische koor orgel. U hoort hem met solo-werken van grote meesters, improvisaties en als begeleider van Ronald Willemsen. Entree is vrij, maar er is wel een deurcollecte. Details  Namens het bestuur organiseren Ton Schoon en ik hier eens per kwartaal een evenement. Werkwijze en uitkomsten staan mooi omschreven in dit Groot artikel NHD. De opening zal plaatsvinden door de Uitgeester wethouder Cilia van Weel.

Papegaai - Amsterdam. Kalverstraat 58  *  Inloopconcert met sacrale- en verstillende muziek               
6 maart om 12.15 uur - 
Elke eerste vrijdag van de maand door Jan Kloosterhuis en Ronald Willemsen. Details.

Reghthuys - Westzaan Kerkbuurt 37  *  Cello/piano concert.
7 maart om 15.00 uur -  De meester celliste Lidy Blijdorp en de Franse meesterpianist Julian Brocal. Beide behoren tot de absolute prof. musici.
Ronald zal o.a. Gestillte Sehnsucht, op.91, nr.1 van J. Brahms en de Petrus-aria van A. Hilarion zingen. Beide liederen zijn geschreven met een bijzondere cello/piano begeleiding.

     

Koepelkerk - Grote Noord in Hoorn  * Lithurgia Domestica en Slavische Volkszang  
15 maart om 15.00 uur - 
door Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor, Indrik en Bjerjozka o.l.v. Sergé Latychev. Details.

Lebuïnuskerk Grote Kerkhof 38 in Deventer * Russisch-Orthodoxe muziek voor de vasten.
22 maart om 15.30 uur - door Kamerkoor Oktoich
 o.l.v. 
Aliona Ovsiannikova. Details.

Robben - concert in Den Bosch. Regelmatig verzorgen wij vanuit de Young Piano Masters Society een sponsor-concert
28 maart om 15.00 uur komen we met 2 jonge meesterpianisten Florian van der Reijden en Sander Lekkerkerk.

Meer informatie over Ronald Willemsen